HemBarnSå får du ditt barn att somna på dagen

Så får du ditt barn att somna på dagen

Ibland kan det kännas hopplöst att få sitt barn att somna på dagen. När barnet är trött och på dåligt humör kan det stressa även den tålmodigaste föräldern när barnet inte kan somna. Trots att sömn är precis vad barnet behöver vid den här tiden, är det inte helt lätt att få barnet till sömns. I den här artikeln går vi igenom några bra tips för hur du kan få ditt barn att komma till ro och sova på dagen.

Barns behov av sömn

Sömn är kroppen och hjärnans sätt att återhämta sig. Medans barn sover bearbetas information, ny kunskap och nya upplevelser. Utöver detta återhämtar sig kroppen och stärker immunförsvaret. Under 1 år skiljer sig behovet av sömn stort mellan olika barn. Det kan därför vara svårt att säga exakt hur mycket sömn ditt barn behöver för att må bra. En fingervisning kan dock vara att ett barn under 1år bör sova mellan 15 – 18 timmar per dygn.

När barnet blir äldre minskar behovet av sömn. Mellan 1-3 år är barnets behov av sömn runt 12-14 timmar. Det är ofta i den här perioden som föräldrar kan uppleva att det är svårt att få sitt barn att sova på dagen.

Sov på dagen för bättre sömn på natten

Ett vanligt missförstånd kring barns sömn är att barnet får svårare att sova på kvällen om barnet har sovit på dagen. Faktum är att det kan vara tvärtom. Ofta är en anledning till att barnet har svårt att sova på kvällen att barnet är övertrött. Genom att låta barnet sova på dagen ökar chansen för att barnet kommer upp i rätt antal sovtimmar och på så sätt blir piggare. Detta förutsätter dock att sovstunderna på dagen förläggs på rätt tidpunkt. Tänk på att barnet bör vakna från sin sovstund innan klockan 15 för att kunna somna på natten.

3 sätt att få ditt barn att somna på dagen

Så hur gör man som förälder för att få till den här viktiga tuppluren mitt på dagen? Här kommer 3 tips för att få ditt barn att vila på dagen.

Äta först – sova sen

Att försöka somna på fastande mage är ingen höjdare, varken för vuxna eller barn. Genom att se till att ditt barn är mätt innan vilostunden ökar dina chanser att barnet somnar och att barnet sover längre. Det är vanligt att barn inte somnar på grund av hunger. Alla föräldrar vet att det kan vara svårt att få i barnet mat när tröttheten har slagit till. Trots det så är det värt ett försök för att få till en högkvalitativ sömn.

Vagga ditt barn till sömns

Många barn behöver någon form av hjälp av sina föräldrar för att kunna somna. Det kan vara allt ifrån till att bäras i en bärsjal till att vaggas i barnvagnen. Att låta barnet sova i vagnen under en promenad är ett knep som många föräldrar tar till för att få barnet att somna på dagen. Den friska luften tillsammans med konstant rörelse gör att barnet kommer till ro och kan få den sömn det behöver. Om du har problem med att barnet somnar när barnvagnen står stilla kan en barnvagnsvaggare vara ett bra alternativ.

Somna enklare utan magont

Hicka, rapningar och kräkningar är vanligt hos mindre barn. Om barnet har ont i magen kan hen ha svårt att komma till ro. Det är vanligt att mindre barn under 1år har problem med att luft kommer in i magen i samband med mat. Detta kan leda till magont och missnöje. Försök hjälpa ditt barn att rapa innan sovstunden så att magen inte är fylld med luft när det är dags att sova.

När ska barn inte längre sova på dagen?

Barns behov av sömn minskar ju äldre barnet blir. Många barn slutar att sova på dagen vid ungefär 3 års ålder. Detta är dock väldigt individuellt och en hel del barn sover en stund på dagen ända upp till 5-6 års ålder. Det är viktigt att som förälder inte för tidigt ta bort barnets möjlighet att sova på dagen. Om du märker att barnet är piggare på kvällen och får svårt att sova är det bra att minska sovstunden på dagen successivt. På så sätt får barnet tid att anpassa sig efter den nya dygnsrytmen.

Ge ditt barn rätt förutsättningar för att sova på dagen

För att sammanfatta finns det ett antal saker du som förälder kan göra för att ditt barn ska somna på dagen. För det första bör du se till att ditt barn är mätt och inte har ont i magen. Testa gärna även att vagga ditt barn till sömns. Barn har ett stort behov av sömn och just barns sömn är ett ämne som engagerar många föräldrar. Förhoppningsvis har denna artikel gett dig några enkla tips på hur du kan få ditt barn att somna enklare på dagen.