HemBarnKan gravida äta honung?

Kan gravida äta honung?

Graviditet är en speciell tid i en kvinnas liv, fylld med förväntan, glädje och ibland osäkerhet om vad man kan och inte kan äta. En av de vanligaste frågorna som gravida kvinnor ställer sig är: ”Kan jag äta honung när jag är gravid?” Svaret är ja, gravida kan äta honung utan oro.

Varför finns det oro kring honung och graviditet?

Många tror att eftersom honung inte rekommenderas för barn under 12 månader på grund av risken för spädbarnsbotulism, kan det också vara skadligt för gravida. Men sanningen är att den bakterie som kan finnas i honung, Clostridium botulinum, inte är skadlig för gravida eller överförs via bröstmjölken. Därför kan gravida äta honung utan att oroa sig.

Vad säger experterna?

Enligt Livsmedelsverket är det säkert för gravida att äta honung. De rekommenderar dock att man inte hettar upp honung över 40 grader, inte på grund av graviditeten, utan för att bevara dess näringsvärde. Upphettad honung kan liknas vid rent socker, vilket inte är lika näringsrikt som rå honung.

Andra sötningsprodukter och graviditet

När det gäller andra sötningsprodukter som lönnsirap eller dadelsirap, kan listeria inte växa i så söta produkter. Så dessa produkter är också säkra för gravida att konsumera.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan gravida äta honung utan bekymmer. Det är dock viktigt att komma ihåg att allt bör konsumeras med måtta, inklusive honung. Om du har några ytterligare frågor eller bekymmer om din kost under graviditeten, rekommenderas det alltid att konsultera en läkare eller näringsexpert.

Lämna en kommentar